CONCERT 'PAPAGENO' 4 OKTOBER 2019

‘ZANGFEEST’  LEUSDENS MANNENKOOR

Het publiek kreeg vrijdagavond 4 oktober meer dan waarde voor hun geld.

Het optreden van een vernieuwd Leusdens Mannenkoor, samen met het gemengd koor Cantiamo uit Austerlitz was een overweldigend succes en bijna een spektakel te noemen! Het voortijdig al totaal uitverkochte concert ‘Papageno’ zorgde vrijdagavond voor een bomvolle Marcuskerk.

Burgemeester Gerolf Bouwmeester van Leusden en beschermheer van het koor, verrichtte de opening en bracht met zijn zangstem de eerste klanken naar het publiek wat hem een daverend applaus opleverde en wat meteen de sfeer opende voor wat een waar zang en muziekfeest zou worden. Het LMK nam meteen het heft in handen met de binnenkomer en uitsmijter van de avond  : ‘Papagenos Glockenspiel’ en liet het publiek horen hoe klankvol het koor zich dit jaar onder leiding van dirigent Arie Perk had ontwikkeld.

Een fantastisch meelevend en meeluisterend publiek werd daarna verrast door een geweldig optreden van het gemengd koor Cantiamo.

Sommige aanwezigen sloten de ogen om de klanken goed in zich op te nemen. Anderen wreven zich het kippenvel van de arm. Hier en daar zag je een traan tijdens de prachtige zanggeluiden van beide koren. Geweldig ook was het om te beleven hoe Arie Perk beide koren dirigeerde op professionele en bezielende wijze met hier en daar een humorvolle kwinkslag naar het publiek.   De aanwezigen werden tussendoor betrokken in een meezingoefening van het nummer ‘Dona nobis pacem’ waarbij het LMK zich in de zaal verspreidde. Bijna iedere aanwezige zong mee.

Tijdens het concert zorgde Anne Marie Gaasbeek met korte aankondigingen ervoor dat het publiek werd geïnformeerd over de zang en muziek uit het programma. De teksten van zang en muziek werden op scherm getoond aan de aanwezigen. De beide pianisten : Arjan Verrips van het LMK en Barbera Sinte Maartensdijk van Cantiamo brachten in een quatre mains spel op piano een muzikaal intermezzo ten gehore.

Helemaal bijzonder werd het bij het tweede piano intermezzo ‘Le secret’. Op humoristische wijze werd het publiek getrakteerd op een ‘six mains’ spel waaraan naast de beide pianisten ook de dirigent Arie Perk deelnam. Een daverend applaus met goedkeurende kreten viel hen ten deel.

Aan het eind van het concert zongen beide koren op indrukwekkende wijze samen een tweetal nummers als uitsmijter.

De echte uitsmijter van de avond vond plaats toen burgemeester Bouwmeester bij de afsluiting werd uitgedaagd om het laatste lied ‘Papagenos Glockenspiel’ mee te zingen, hetgeen dan ook gebeurde en resulteerde in een geweldige afsluiting van een fantastisch concert en een zeer tevreden publiek.

'CHRISTMAS   WONDERLAND'
Kerstklanken van mannenstemmen en muziekinstrumenten

In een uitverkochte en dus bomvolle Marcuskerk te Leusden werd op zaterdagavond 22 december 2018 een concert in kerstsfeer gegeven door het Leusdens Mannenkoor en de muziekvereniging Lisiduna. Het repertoire van beiden was aangepast en toegesneden op kerst en op 'samen'.
Het was voor het eerst dat beide partijen op deze wijze samen optraden. Door beide dirigenten : Bert Eerden als interim van het LMK en Cees Coenen, dirigent van Lisiduna was het repertoire zodanig in het programma gebracht dat er ruimte was voor 'samen' en voor 'apart'. Het publiek waardeerde deze wijze van gezamenlijk optreden en zong uit volle borst enkele bekende nummers mee. De avond werd geopend door wethouder Van Breukelen die burgemeester Bouwmeester, beschermheer van het LMK, verving en deze samenwerking op zang en muziekgebied  noemde als een zeer gewenste bijdrage aan de culturele samenwerking van verenigingen binnen de gemeente Leusden. Het werd daarna een avond vol zang en muziekklanken in een uitstekende kerstsfeer. Na het concert was er nog een gezellig en sfeervol samenzijn met elkaar.

“BROTHERS  SING ON”

Buurmannen Leusden en Amersfoort zingen samen !

Zaterdag 13 oktober stond De Koningshof in Leusden bol van mannenstemmen !

Het Leusdens Mannenkoor en het Amersfoorts Mannenkoor voerden een gezamenlijke vocale act op.

Ruim 70 mannenstemmen lieten hun geluid die avond naar het publiek schallen. Een belevenis op zich voor liefhebbers van koormuziek. Een regelrechte uitdaging voor ieder die een avond wilde genieten van klanken en muziek. Het culturele leven in Leusden verrijkte zich hier met een fijne vorm van samenwerking die bijdroeg aan een goede verbinding tussen beide buurgemeenten. Een avond om niet te missen dus ! Tijdens het concert, waarbij beide koren afzonderlijk en samen optraden deden ook de sopraan Laurie Huurdeman, de pianisten Arjan Verrips en Martin Lorijn van zich horen. Ook de beide dirigenten, Bert Eerden en Paul Michèl Tijssen presenteerden zich om het geheel in goede muzikale banen te leiden. Een prachtige samenwerking dus tussen gemeentelijke zangbuurmannen !

De beide koren kregen in een goed gevulde Koningshof veel enthousiasme van het publiek dat beide koren in hun klanken aanmoedigde

en enkele malen met een staand applaus hun waardering liet blijken. Een avond om niet te vergeten voor alle aanwezigen !

KNZV Festival voor Mannenkoren te Eibergen
Op 10 maart 2018 nam het Leusdens Mannenkoor, samen met 13 andere koren, deel aan het Zangersfestival van het KNZV te Eibergen.
In de 'Oude Mattheus kerk', een gebouw met een 'fluwelen akoestiek', bracht het koor 5 vooraf gekozen zangnummers ten gehore aan het publiek wat met name bestond uit leden van aanwezige koren met aanhang. Het werd een feest van 600 mannenzangers. Het geheel werd beoordeeld door een zang kundig dirigent. Het LMK scoorde op nagenoeg alle punten als koor 'goed' en op een enkel punt 'uitstekend'.
Al met al een geslaagd festival in goede sfeer. Met een voldaan gevoel keerde het koor thuiswaarts.
'The Rose of Tralee'  - W.P.Mc Mulchinock 1850
'Die Nacht'  -  Franz Schubert